За даними Всесвітньої Організації Алергологів (WAO) у всьому світі спостерігається стійке зростання поширеності алергії. На сьогодні у 20-40% населення різних країн виявляють одне або декілька алергічних захворювань. При цьому значну частку пацієнтів складають діти та підлітки.
Прик-тест («prick-test», «тест уколом) – це доступний, швидкий, безпечний, мінімально інвазивний, чутливий та високоспецифічний метод виявлення сенсибілізації у хворих з атопічними захворюваннями для діагностики IgE-залежних реакцій, який має високий ступінь кореляції з клінічними проявами.

У світі прик-тест є найбільш розповсюдженим варіантом шкірних проб.

Постановку прик-тесту проводять на внутрішній поверхні передпліччя (при неможливості – на шкірі спини). На дезинфіковану шкіру за допомогою кришок-крапельниць наносять по одній краплі досліджуваного алергену, тест-контрольної рідини та 0,01% розчину гістаміну з інтервалом у 2 см послідовно від ліктя. Стерильними одноразовими ланцетами для прик-тесту, окремими для кожного алергену та кожного хворого, проводять прокол шкіри до упору обмежувача ланцетів через краплі нанесеного алергену, тест-контрольної рідини та розчину гістаміну (позитивний контроль). Оцінку шкірних проб методом прик-тесту проводять через 15-20 хвилин (реакція негайного типу). Про специфічну реакцію на алерген судять лише при відсутності реакції на тест-контрольну рідину та при наявності позитивної реакції на гістамін. Папула при позитивних реакціях на прик-тест повинна оцінюватись таким чином:

Типи алергічних реакцій Розмір папули, мм
негативна 0
сумнівна 1 – 2
позитивна 3 – 7
виражено позитивна 8 – 12
гіперергічна 13 і більше

Прик-тест широко використовується для підтвердження сенсибілізації, яка викликана основними групами алергенів: побутовими, епідермальними, пилковими, грибковими, харчовими тощо.
Тестування шкіри та інші діагностичні процедури в галузі алергології повинні виконуватися фахівцями, які навчалися методикам та інтерпретаціям отриманих результатів!

Особливості методу прик-прик

Прик-прик тести (літ. Р+Р) проводяться зі свіжими або замороженими харчовими продуктами (наприклад, фрукти, включаючи екзотичні, овочі, гідролізати). У деяких випадках ці дослідження є більш інформативними, ніж використання стандартизованих алергенних екстрактів.

Техніка прик-прик тесту дуже проста.

1. Необхідно за допомогою ланцету проколоти свіжий харчовий продукт та відразу після цього проколоти шкіру пацієнта за методикою аналогічною до прик-теста. (таким чином розчинні білки, які містяться у харчових продуктах переносимо на шкіру).

2. При тестуванні рідких харчових продуктів (коровяче молоко, яйце), необхідно занурити ланцет у рідину, а потім проколоти шкіру пацієнта, або нанести на шкіру краплю рідини і провести прик-тестування.

3. З іншими харчовими продуктами, наприклад пшеницею, крупами або горіхами, можливо приготування суміші з подрібненого продукту та фізіологічного розчину або дистильованою водою.

Позитивна реакція на харчовий алерген, яку оцінює лікар-алерголог, досягає свого максимуму через 15 хвилин.

Автор: Зубченко Світлана Олександрівна

Задати запитання

Залиште нам повідомлення і ми відповімо Вам в найближчий час.