Останні дослідження вказують на те, що захворювання серця в першу чергу спричинені запаленням та окислювальним пошкодженням. Зараз цей факт прийнятий серед багатьох медичних дослідників, хоча багато лікарів та медичних фахівців все ще, на жаль, зосереджені тільки на холестерині.

Звідси випливає, що для запобігання серцевим захворюванням нашою основною метою має бути зменшення запалення та окислювальної шкоди. Як ми це можемо зробити? Виконайте наступні 10 кроків:

1. Не їжте промислові рослинні олії

Промислові рослинні олії, такі як кукурудза, соя, соняшник, містять велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-6 (n-6 PUFA). Незліченна кількість досліджень показує, що n-6 PUFA сприяє окислювальному пошкодженню та запаленню і значно підвищує ризик серцевих захворювань. Промислові рослинні олії містяться майже в усіх перероблених і фасованих продуктах, а також у більшості продуктів, приготованих у закладах швидкої їжі. Правило тут просте: якщо воно виходить з упаковки, не їжте його. І з’їдайте їжу коли дійсно голодні, а не робіть це щоденним ритуалом.

2. Їжте традиційні, насичені жири

Понад п’ять десятиліть нам промивали мозок, вважаючи, що насичений жир викликає захворювання серця. Це настільки глибоко вкорінена віра, що мало хто навіть сумнівається в цьому. Зараз це просто частина нашої культури.

Але кілька останніх досліджень підтвердили те, що багато дослідників знали протягом усього часу: те, що вживання насичених жирів не спричиняє захворювань серця. Насичені жири захищені від окисного пошкодження – однієї з першопричин серцевих захворювань. Більше того, насичені жири мають численні переваги для здоров’я.

3. Їжте менше цукру (включаючи прості вуглеводи)

Більшість людей знає, що вживання в їжу цукру погіршує їхнє здоров’я. Але багато хто не розуміє, що всі вуглеводи з часом розпадаються на цукор в організмі. Прості вуглеводи, такі як рис, картопля, макарони та хліб, можуть спричинити сплески цукру в крові та інсуліну, що сприяє окислювальному пошкодженню та запаленню – і, отже, збільшує ризик серцевих захворювань.

Сьогодні ми отримуємо 57% своїх калорій із високо рафінованих зернових злаків та поліненасичених (PUFA) масел. Рафіноване зерно, поліненасичені олії та цукор – все це сприяє як запаленню, так і окислювальній шкоді. Очевидно, що дієта з високим вмістом вуглеводів була невдалою.

4. Їжте “плотну” їжу (особливо органічне м’ясо та яєчні жовтки!)

Запорукою правильного харчування є вживання в їжу “плотних” продуктів. Більшість людей думають про овочі, коли думають про вітаміни та мінерали. Однак порція яловичої печінки має в 10-100 разів більше ключових вітамінів і мінералів, ніж ті, які містяться в моркві або яблуках.

Яєчні жовтки – ще один з природопродуктів. Одне яйце забезпечує 13 основних поживних речовин, все в жовтку (всупереч поширеній думці, що в білку набагато більше поживних речовин). І незважаючи на загальноприйняту мудрість, з’їдати три яйця на день цілком безпечно.

Масло і молоко також мають високу корисність для здоров’я, багато поживних речовин, і їх слід вживати в їжу.

5. Їжте ферментовані продукти

Практично всі здорові люди вживають ферментовані продукти, такі як йогурт, кефір, квашена капуста, кім-чи та комбуча. Ці продукти мають численні переваги для здоров’я, але в умовах серцевих захворювань однією з найважливіших причин включати їх у раціон є те, що вони є одним з небагатьох харчових джерел вітаміну К2.

На жаль, багато людей не знають про користь для здоров’я вітаміну К2. Вітаміни групи K до недавнього часу були недооціненими та неправильно зрозумілими як в науковій спільноті, так і в широкій громадськості. Хоча К1 переважно використовується печінкою для активації білків згортання крові, К2 переважно використовується іншими тканинами для депонування кальцію у відповідних місцях, наприклад, у кістках та зубах, та запобігає його відкладанню в місцях, де він не повинен залежуватись, наприклад м’які тканини.

Дослідження ще в 1993 року показали, що у тих, хто найбільше споживає вітамін К2, на 52 відсотки менше шансів розвинути важку кальцифікацію артерій, на 41 відсоток рідше розвиваються хвороби серця, і на 57 відсотків менше шансів померти від цього.

6. Печінка тріски

Олія з печінки тріски -це чудове джерело довголанцюгових омега-3 жирних кислот (EPA і DHA), які захищають від запалення. Але що ще важливіше, олія печінки тріски є одним з небагатьох харчових джерел вітаміну D. Низький рівень вітаміну D пов’язаний майже з кожним загальним неінфекційним розладом, включаючи ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання, аутоімунні захворювання, остеопороз та рак.

Але не всі олії печінки тріски рівні по користі. Більшість наявних у продажу обробляються високими температурами та хімікатами. Оскільки тепло і хімічні речовини знищують природні вітаміни, їх замінюють синтетичні вітаміни. Синтетичні вітаміни не мають таких переваг, як природні, і вони можуть бути токсичними у великих дозах.

7. Будьте активними і виходьте на вулицю

Фізична бездіяльність, ймовірно, є головним причинним фактором в кардіології щодо  вибухонебезпечного розвитку ішемічної хвороби серця у 20 столітті. Протягом переважної більшості еволюційної історії людині доводилося докладати зусиль для отримання їжі та води. Навіть на межі XX століття більшість людей мали роботу, яка вимагала фізичних навантажень (фермери, будівельники тощо). Зараз багато з нас мають малорухливі заняття, де не має фізичних навантажень.

В даний час більше 60% дорослих людей в містах не регулярно активні, а 25% дорослого населення абсолютно малорухливі. Люди, які є фізично неактивними, мають від 1,5 до 2,4 разів вищий ризик розвитку серцевих захворювань.

З іншого боку, регулярні фізичні вправи зменшують як запалення, так і окислювальну шкоду. Навіть відносно низький рівень активності захисний.

Також важливо провести час на свіжому повітрі і поласувати сонцем. На додаток до очевидних психологічних та навіть духовних переваг, сонячне світло підвищить рівень вітаміну D. Пам’ятайте лише, що сонцезахисний крем блокує ваш організм від отримання вітаміну D від сонячного світла.

8. Підтримуйте здорову вагу

Незліченна кількість досліджень показує, що ожиріння викликає як запалення, так і окислювальну шкоду, і значно підвищує ризик серцевих захворювань. Для тих, хто страждає ожирінням, схуднення є чи не найважливішим першим кроком, який потрібно зробити, щоб зменшити свій ризик.

Однак більшість людей не знають, що занадто мала вага також може збільшити ризик серцевих захворювань.

Також важливо пам’ятати, що місце, де у вас зберігаються жири, мабуть, важливіше, ніж кількість жиру у вас. Наприклад, доказано, що жир тіла, який зберігається на ногах, захищає від метаболічного ризику в довготривалих дослідженнях. На відміну від цього, жир живота і, зокрема, вісцеральний жир, пов’язаний з підвищеним ризиком захворюваності та смертності.

9. Не паліть і зменшуйте вплив інших токсинів

Куріння сприяє як окислювальним пошкодженням, так і запаленням. Куріння всього однієї сигарети на день може збільшити ризик серцевих захворювань на 40 відсотків, а куріння 40 сигарет на день збільшує ризик на 900 відсотків.

Більше 70 000 синтетичних хімічних речовин використовуються комерційно, і приблизно 1000 нових хімічних речовин вводяться в наше середовище щороку. До них відносяться інсектициди, гербіциди, бензин, хімічні речовини для хімчистки, засоби особистої гігієни тощо.

Токсини спричиняють як запалення, так і окислювальну шкоду, які, як ви, звичайно, знаєте дотепер, викликають серцеві захворювання. Слід уникати впливу цих токсинів якомога більше. Використання екологічно чистих засобів для чищення та особистої гігієни у вашому будинку – чудовий початок.

10. Керуйте стресом і насолоджуйтесь життям

У відомому дослідженні INTERHEART стрес втричі підвищив ризик серцевих захворювань. Це досліждення було проведено у майже всіх країнах і має право називатись максимально достовірним. Основним механізмом, за допомогою якого стрес викликає серцеві захворювання, є порушення регуляції осі гіпоталамо-гіпофіза-надниркових залоз. Вісь безпосередньо переплітається з вегетативною нервовою системою, і вона регулює реакцію “бийся або біжи”, яку ми відчуваємо в реакції на стрессор.

Постійна активізація цієї реакції “бийся або біжи” призводить до гіперзбудження симпатичної нервової системи, що, в свою чергу, призводить до хронічно підвищеного рівня кортизолу. А підвищений рівень кортизолу може спричинити як запалення, так і окислювальну шкоду.

Отже, управління стресом має бути важливою частиною будь-якої програми профілактики серцевих захворювань. Насправді, деякі дослідники сьогодні вважають, що стрес може бути найважливішим фактором серед причин серцевих захворювань.

Якщо дотримуватися цих 10 кроків, ви різко знизите ризик не тільки хвороб серця, але й діабету, метаболічного синдрому та майже кожного неінфекційного сучасного захворювання. Ви також матимете більше енергії, краще будете спати та покращите якість свого життя. То що ж вам втрачати?

Задати запитання

Залиште нам повідомлення і ми відповімо Вам в найближчий час.