Щоб дізнатися більше про хвороби серця і холестерин, ознайомтеся з цією статею про міфи впливу дієти на серце.

Важко переоцінити вплив серцево-судинних захворювань (ССЗ) на людину. На жаль, серцево-судинні захворювання є одним з найбільш поширених та поганих станів у медицині. Ми дізналися величезну кількість факторів про те, що викликає захворювання серця протягом останнього десятиліття, але медичні установи все ще працюють на основі застарілої науки з 40-50 років.

У цій статті ми розвінчаємо загальні міфи про серцеві захворювання:

  • Вживання насичених жирів підвищує рівень холестерину в крові.
  • Високий рівень холестерину в крові є причиною захворювання серця.

Споживання холестерину і насичених жирів підвищує рівень холестерину в крові.

Більшості з нас говорили, що такі продукти, як червоне м’ясо, яйця і бекон, підвищують рівень холестерину. Ця ідея настільки глибоко вкоренилася в нашій психіці, що мало хто навіть піддає її сумніву. Але чи так це насправді?

Гіпотеза «дієта-серце», згідно з якою споживання холестерину і насичених жирів підвищує рівень холестерину в нашій крові, була заснована на дослідженнях, проведених на тваринах і людях понад півстоліття тому. Однак більш свіжі (і більш якісні) дані не підтверджують це.

Холестерин і насичені жири: дієтичні вороги або невинні жертви поганий науки?

У будь-який день в нашому організмі міститься від 1100 до 1700 міліграмів холестерину. 25% його надходить з нашої їжі, а 75% виробляється в нашому організмі печінкою. Велика частина холестерину, що міститься в їжі, не може бути поглинена нашим тілом, і велика частина холестерину в нашому кишечнику була спочатку синтезована в клітинах організму і потрапила в кишечник через печінку і жовчний міхур. Організм жорстко регулює кількість холестерину в крові, контролюючи внутрішнє вироблення; коли споживання холестерину в раціоні харчування знижується, організм виробляє більше. Коли споживання холестерину в раціоні підвищується, організм виробляє менше.

Це пояснює, чому добре сплановані дослідження по харчуванню холестерином (де годують добровольців 2-4 яйцями в день і вимірюють їх холестерин) показують, що харчовий холестерин надає дуже незначний вплив на рівень холестерину в крові приблизно у 75% населення. Решта 25% населення називаються «гіперреспондентами». У цій групі дієтичний холестерин незначно збільшує як «поганий холестерин», так і «хороший холестерин», але не впливає на їх співвідношення і не збільшує ризик серцевих захворювань.

Іншими словами, споживання холестерину не приведе до серцевого нападу. Ви можете кинути яєчні омлети і знову почати їсти жовтки. Це добре, тому що всі 13 основних поживних речовин, які містяться в яйцях, містяться в жовтку. Яєчні жовтки є особливо гарним джерелом холіну, вітаміну B, який грає важливу роль в усьому, від виробництва нейротрансмітерів до детоксикації та підтримки здорових клітин. Дослідження показують, що до 90% людей не отримують достатньо холіну, що може привести до втоми, безсоння, поганої функції нирок, проблем з пам’яттю і дисбалансу нервових м’язів.

А як щодо насичених жирів? Це правда, що деякі дослідження показують, що споживання насичених жирів підвищує рівень холестерину в крові. Але ці дослідження майже завжди короткочасні і тривають всього кілька тижнів. Довгострокові дослідження не показали зв’язок між споживанням насичених жирів і рівнем холестерину в крові. Фактично, з усіх довгострокових досліджень, присвячених цій проблемі, тільки одне з них показало чіткий зв’язок між споживанням насичених жирів і рівнем холестерину, і навіть цей зв’язок був слабким.

Більш того, дослідження дієт (які, як правило, містять багато насичених жирів) дозволяють припустити, що вони не тільки не підвищують рівень холестерину в крові, але і роблять позитивний вплив на показники ризику серцево-судинних захворювань. Наприклад, метааналіз 17 випробувань з низьким вмістом вуглеводів, що охоплюють 1140 пацієнтів з ожирінням, опублікованих в журналі Obesity Reviews, показав, що низьковуглеводні дієти не збільшували і не знижували рівень холестерину. Проте, вони виявили, що низьковуглеводні дієти були пов’язані зі значним зниженням маси тіла, а також поліпшенням деяких факторів ризику серцево-судинних захворювань, включаючи зниження рівня тригліцеридів, рівня глюкози натще, артеріального тиску, індексу маси тіла, окружності живота, інсуліну в плазмі і реактивного білку.

Якщо вам цікаво, чи може насичений жир викликати серцеві захворювання будь-яким чином, не пов’язаним з холестерином, великий метааналіз проспективних досліджень за участю близько 350 000 учасників не виявив зв’язку між насиченим жиром і серцевими захворюваннями. У японському проспективному дослідженні, в якому брали участь 58 000 чоловіків в середньому протягом 14 років, не було виявлено зв’язку між споживанням насичених жирів і серцевими захворюваннями, а також зворотний зв’язок між насиченими жирами і інсультами (тобто ті, хто їв більше насичених жирів, мали більш низький ризик інсульту).

Проте, точно так же, як не всі реагують на харчовий холестерин однаково, є деякі відмінності в тому, як люди реагують на харчові насичені жири. Якби ми взяли десять чоловік, нагодували їх дієтою з високим вмістом насичених жирів і виміряли їх рівень холестерину, ми б побачили діапазон відповідей, які в середньому не призводять до чистого збільшення або зменшення. (Якщо харчові насичені жири дійсно підвищують загальний рівень холестерину, то більш важливе питання полягає в тому, чи є це проблемою.)

Ще один удар проти гіпотези «дієта-серце» полягає в тому, що багато хто з її первинних прихильників не вірили цьому щонайменше два десятиліття. У листі до Медичного журналу Нової Англії в 1991 році Ансель Кіс, засновник гіпотези про дієту і серце, сказав:

Дієтичний холестерин має важливий вплив на рівень холестерину в крові курей і кроликів, але багато контрольованих експериментів показали, що дієтичний холестерин надає обмежений вплив на людей. Додавання холестерину в дієту, яка була довготривалий час без нього, підвищує рівень холестерину в крові у людей, але при додаванні в його в звичайне харчування без обмежень, він створює мінімальний ефект.

У статті 2004 року в журналі Американського коледжу кардіологів Сільван Лі Вайнберг, колишній президент Американського коледжу кардіологів і відвертий прихильник гіпотези дієти і серця, сказав:

Дієта з низьким вмістом жирів і високим вмістом вуглеводів … цілком могла зіграти ненавмисну роль в нинішніх епідеміях ожиріння, порушення ліпідного обміну, діабеті 2 типу та метаболічних синдромах. Цю дієту більше не можна захищати, звернувшись до керівництва престижних медичних організацій.

Отже, сьогоднішні досліждення показують, що споживання холестерину і насичених жирів не повинно збільшувати рівень холестерину в крові для більшості людей.

Або жири, або вуглеводи

Проблема полягає ще й в тому, що всі ці застарілі 50-річні дані не враховують, скільки вуглеводів також з’їли.

Якщо ви враховуєте тільки один фактор, це помилка. Ви повинні подивитися на всю дієту.

Є багато наукових досліджень, які показують, що якщо ви обмежите свої вуглеводи (не піклуючись про фактичне споживання жиру), ви будете підтримувати ідеальну масу тіла і мати пристойне співвідношення холестерину.

Транс-жири (штучні насичені жири з рослинних масел); Розігрів рослинних масел (включаючи всі комерційні «рафіновані» – з використанням рослинних масел з підігрівом, навіть якщо вони використовуються холодними; особливо токсичним є розігрів / приготування на рослинних маслах, при цьому жарка у фритюрі є найгіршою), для вашого серця супер токсично.

Ми повинні подивитися на тонни останніх наукових досліджень з цього питання. Люди забувають про те, що всі ці додаткові вуглеводи, що перевищують ваші нагальні потреби, перетворюються в насичений жир в тілі!

Це поєднання дуже великої кількості вуглеводів, пошкоджених рослинних масел і, можливо, насичених жирів, які перевантажують кров. Якщо ви споживаєте багато вуглеводів, обмежте кількість жирів; Якщо у вас високе споживання жиру, обмежте кількість вуглеводів. Тіло не може впоратися з надлишком обох одночасно.

Робоче слово тут – “надлишково”; не перевантажуйте свою систему.

У нас є два відмінних метаболізми. Ви або в режимі спалювання вуглеводів, або в режимі спалювання жиру; Ви не можете бути в обох одночасно.

Крім того, існує безліч наукових доказів того, що рафінований цукор і борошно (позбавлене ​​всіх мінералів) є величезною причиною проблем з серцем та інсультом. Особливо магній занадто низький у порівнянні зі споживанням кальцію.

Коли ви зміните свою дієту, ви скоротите ці шкідливі для здоров’я вуглеводи, замінивши їх більш цільними продуктами (такими як цілісні зерна замість рафінованого борошна, фрукти з вітамінами і антиоксидантами замість закусок з цукром).

Крім того, саме ваше бажання і свідомі зусилля щодо поліпшення дієти викликають величезний опір у вашій голові, який сам по собі може надати величезний вплив на ваше здоров’я. Те, у що ви вірите, величезна річ, і це причина того, чому ви чините опір останнім науково доведеним висновкам, заснованим на фактах.

Думки про низький вміст жиру сформували гіпотезу, яка піддалася перевірці протягом багатьох років. Тепер у нас є фактичні висновки, засновані на наукових даних; які прямо протилежні вихідним гіпотезам.

Істинний науковий підхід повинен «слідувати за доказами, куди б вони не йшли»; навіть якщо ваш суб’єктивний розум не згоден з цим.

Псевдонаука 80-х років, заснована на суб’єктивних думках, – це давня історія. Сьогодні ми повинні дивитися тільки на факти.

Крім того, занадто низький рівень холестерину підвищує ризик розвитку раку. Це засновано на наукових даних. Нам потрібно все в правильному балансі і поміркованості.

Задати запитання

Залиште нам повідомлення і ми відповімо Вам в найближчий час.