10-річна дівчинка з синдромом гіперактивності і дефіциту уваги (СДУГ), 30-річний чоловік з раком простати, 50-річна жінка з серцевими захворюваннями та остеопорозом.

Зв’язок між дієтою і вагітністю може охоплювати всі три покоління людей, зображених тут.
Ваша дієта під час вагітності може визначити майбутнє здоров’я вашої дитини – і продовжувати впливати на вашу сім’ю поколіннями. На перший погляд може здатися, що вони не мають багато спільного. Але хоча ці три особи мають справу з такими різноманітними діагнозами на дуже різних стадіях життя, можливо, їхні умови все ж походять з одного і того ж місця одночасно: утроба їхньої матері до народження.

Завдяки постійним дослідженням витоків здоров’я та хвороб, ми знаємо більше, ніж будь-коли раніше, про дієту та вагітність. І наука зрозуміла: дієтичний вибір матері під час вагітності – і навіть перед зачаттям і після народження – впливає не тільки на здоров’я її дитини, але й допомагає визначити сприйнятливість дитини до хвороби пізніше в житті. Більше того, вплив її сспособу харчування може поширитися на майбутні покоління.

Якщо ви вагітні або плануєте завагітніти, читайте про останні дослідження в галузі зв’язків між материнською дієтою та здоров’ям плоду, а також список поживних речовин, які, на нашу думку, найбільше заслуговують на вашу увагу в цей критичний час.

Здоров’я починається в утробі матері, і навіть раніше

Ідея про те, що середовище харчування, з яким ми стикаємося в утробі, зачіпає наше здоров’я від народження протягом усього нашого життя, стала відомою як основа розвитку теорії здоров’я і хвороб. (Гіпотеза Баркера.)

Британський дослідник Девід Баркер запропонував цю теорію в 1980-х роках після завершення свого знаменного дослідження, яке виявило, що найбільшим показником того, чи будуть у людини розвиватись серцево-судинні захворювання, було не куріння або інша причина очікуваного способу життя; скоріше, це була їхня вага при народженні. Його наступні дослідження підтримали та розширили цей висновок, дійшовши висновку, що немовлята, народжені малими та недоїдаючими матерями, піддаються підвищеному ризику розвитку гіпертензії та ішемічної хвороби серця, а також діабету 2 типу.

Нові дослідження в області харчування: що ми знаємо сьогодні

На щастя для всіх нас, і особливо для майбутніх матерів, робота Баркера була відтворена і розширена протягом останніх 30 років. Незважаючи на те, що теорія спочатку зосереджувалася на тому, як материнське та плодове недоїдання сприяє серцевому та метаболічному станам, нові дослідження виявили додаткові захворювання, які можуть виникнути внаслідок недоношення або недоїдання матері та плоду і пов’язали ці умови з особливим вибором харчових продуктів. Ось короткий огляд цього питання.

Діабет і ожиріння

Дослідження вказують на те, що вживання мамою дієти західного типу (з високим вмістом цукру, рафінованих вуглеводів і транс-жирів) може викликати у дитини розвиток цукрового діабету і ожиріння, а також декількох пов’язаних з ними станів. Також одне дослідження виявило зв’язок між високим рівнем вживання клейковини матірю та діабетом 1 типу у дітей.

Пізнання

Дієти з високим вмістом цукру в материнському харчуванні, особливо з високим вмістом сододких напоїв пов’язані з погіршенням пізнання в дитинстві, включаючи погіршення невербальних здібностей та вербальної пам’яті. Навпаки, високе споживання жирної риби матір’ю пов’язане з поліпшенням нейророзвитку, а збільшення споживання холіну під час вагітності може призвести до позитивного когнітивного розвитку для нащадків.

Рак

Дослідження на лабораторних щурах підтвердили низькопротеїнову дієту матері як потенційний фактор ризику для розвитку повільно зростаючого раку передміхурової залози у потомства пізніше в житті. Це не перший раз, коли материнська дієта пов’язана з розвитком раку: у дослідженні 2006 року було показано, що схильність до раку молочної залози може бути зумовлена ​​внутрішньоутробно, а дієта матері- основним фактором впливу.

СДУГ

Декілька досліджень роблять зв’язок між материнським харчуванням і гіперактивністю з дефіцитом уваги або СДУГ. Одне з недавніх когортних досліджень показало, що низький рівень ліпопротеїнів високої щільності у матерів (холестерин ЛПВЩ) пов’язаний з підвищеним ризиком СДУГ, особливо у хлопчиків. В іншому, «нездоровий» раціон з високим вмістом жиру і цукру з оброблених харчових продуктів був пов’язаний з симптомами СДУГ у дітей, які проявляють поведінкові проблеми на початку життя. Західна дієта може також викликати зміни в поведінці дітей, включаючи СДУГ, депресію та тривогу.

Остеопороз

Нові дані свідчать про те, що материнське харчування має тривалий вплив на метаболізм кісток у дітей, причому нестабільність харчування починається під час вагітності, що дає дитині підвищений ризик розвитку остеопорозу та переломів пізніше.

Чому ваша дієта може бути небезпекою для вашої дитини і навіть онука

Якщо цього не достатньо, щоб ви замислились над тим, що поклали на тарілку під час вагітності, знайте, що наслідки поганого стану харчування матері можуть зберігатися протягом трьох поколінь.
Як це можливо? Як люди, ми можемо адаптуватися до нашого середовища. Але є критичний період, в якому відбувається така адаптація: внутрішньоутробно.

Під час вагітності епігенетичні відмітки дитини, що розвивається – так звані “світлофори” на ДНК людини, які можуть включати і виключати певні гени, зазнають суттєвих змін. На ці зміни впливають поживні речовини в крові матері під час зачаття і можуть передаватися з покоління в покоління. Деякі зміни дозволяють виробляти генетичні вираження, які змушують нас краще відповідати навколишньому середовищу, в якому ми, швидше за все, опинимося, коли народимося, інші ж створюють основу для хвороби.

Що потрібно їсти перед, під час і після вагітності?

Зрозуміло, що споживання стандартної “ідеальної” дієти не є рецептом для народження здорової дитини, яка переростає у здорового дорослого. Хоча не існує однієї оптимальної для людини дієти, ми генетично пристосовані до вживання в їжу цільних, багатих поживними речовинами продуктів.

Родова дієта, багата цією їжею, може допомогти вам уникнути недоліків у поживних речовинах, які є критичними для розвитку плоду і які можуть впливати на експресію генів, перекидаючи ваги на здоров’я або хворобу.

Ось деякі з наших рекомендацій для дієти під час вагітності.

Користь жиророзчинних вітамінів А, D і K2

На жаль, вітамін А розвинув репутацію небезпеки під час вагітності, але насправді є важливим живильним елементом для розвитку плоду. Наприклад, він запобігає глухоті та переміщенню внутрішніх органів. Він може бути токсичним у надзвичайно високих дозах, коли вітаміни К2 і D є недостатніми, але коли ці вітаміни є достатніми, поріг токсичності вітаміну А дуже і дуже високий. Вітамін D допомагає функції плаценти, грає роль у розвитку легенів плоду, захищає від серцево-судинних захворювань новонародженого, а вітамін K сприяє здоровому розвитку обличчя, черепа і нервової системи.

Харчові продукти з високим вмістом вітамінів А, D і K2:

  • Печінка, яловичина та гусак (A, K2)
  • Жирні молочні продукти (А, К2)
  • Риб’ячий жир (D)
  • Лосось (D)
  • Темна листова зелень, у тому числі капуста, шпинат, гірчиця і буряк (K2)

Рекомендована добова добавка (RDA) від 2600 міжнародних одиниць (МЕ) в день вітаміну А є дуже неадекватною. На додаток до печінки і молочних продуктів ми рекомендуємо доповнювати від 20 000 до 25 000 МО під час вагітності. Ця доза виявилася безпечною і може навіть запобігти вродженим вадам. RDA для вітаміну D також є жалюгідно низькою; Ми вважаємо, що хороший показник – між 2000 і 4000 МО на добу. У вагітних немає специфічної RDA для K2, але рекомендовано їсти велику кількість продуктів, багатих на K2. Якщо вам необхідно збільшити норму, збільшуйте приблизно на один грам на день.

Зосередьтеся на фолієвій кислоті

Фолієва кислота є загальним терміном для водорозчинних вітамінів групи В, також відомих як В9, які природно знаходяться у харчових продуктах. Фолієва кислота відноситься до синтетичної сполуки, що використовується в харчових добавках і харчових фортифікаціях. Хоча фолієва кислота ефективна в запобіганні дефектів нервової трубки, вона не має всіх корисних ефектів природного фолата.

Харчові продукти, багаті фолієвою кислотою:

  • Темна листова зелень, така як шпинат і ріпа, гірчиця і зелень
  • Рослини хрестоцвітих, включаючи брокколі та цвітну капусту
  • Буряк
  • Сочевиця та інші бобові
  • Печінка, теля та курка

Якщо ви плануєте вагітність, намагайтеся споживати від 800 до 1200 мкг фолатів на добу протягом кількох місяців до зачаття. Може бути важко отримати цю кількість тільки за рахунок дієти, тому рекомендовано доповнювати від 600 до 800 мкг фолієвої кислоти щодня, в залежності від вашого дієтичного споживання.

Зосередьтеся на холіні

Холін відіграє важливу роль у процесі росту і розвитку, особливо в тому, що стосується пізнання. Потреба організму в холіні збільшується під час вагітності. Але, на жаль, 90-95% вагітних жінок не відповідають потребам рекомендованого холіну.

Багаті холіном продукти:

  • Яловичина, печінка і м’ясо м’язів
  • Яйця цілі (білки і жовтки)
  • Рослини хрестоцвітих, наприклад цвітна капуста
  • Картопля

Вагітним жінкам потрібно приблизно 450 мг холіну на день, тоді як годуючим жінкам потрібно більше, близько 550 мг.

Вибирайте Омега-3

Для здорового розвитку мозку необхідні довголанцюгові омега-3 жирні кислоти. Вони концентруються в очах немовлят і сірій речовині, захищаючи мозок від окисного пошкодження. Є неправильне уявлення про те, що ми можемо задовольнити всі наші потреби в омега-3 з рослинних продуктів, таких як льон; ми потребуємо її з джерел морепродуктів. І хоча вірно, що рівень ртуті в рибі може бути потенційно шкідливим, риби з низьким вмістом ртуті і риби з високим вмістом селену (що запобігає несприятливому впливу токсичності ртуті) є хорошими варіантами. Є чіткі дані про те, що переваги вживання риби під час вагітності значно переважають будь-які ризики.

Багаті на омега-3 продукти:

  • Лосось
  • Сардини
  • Тріска і риб’ячий жир

Наполягайте на залізі

Анемія є поширеною проблемою під час вагітності, яку можна уникнути шляхом адекватного прийому заліза. Але це не означає, що ви повинні доповнювати дієту безладним вживанням. Це шкідливо. Вміру збільшуйте кількість заліза у вашому раціоні.

Продукти харчування багаті залізом:

  • Печінка, особливо качка і свинина
  • Молюски варені
  • Шпинат та інше зелене листя
  • Сушені трави

Які продукти ви повинні повністю уникати?

Не дивно, що якщо ви намагаєтеся завагітніти і мати здорову вагітність, слід уникати тих харчових продуктів, які відповідають за негативні наслідки для здоров’я плода, згадані у вищезгаданих дослідженнях, продукти, які не мали місця в дієтах наших предків мисливців-збирачів.

Уникнення цих токсичних харчових продуктів має надзвичайно важливе значення для загального здоров’я:

  • Білий цукор
  • Біла мука та інші зернові злаки, включаючи цільну пшеницю
  • Оброблені соєві продукти, такі як соєве молоко і соєвий білок
  • Промислові насіння, як соя, кукурудза, і ріпак

Важливе зауваження: хоча дослідження зазвичай висвітлюють перші 1000 днів життя, починаючи з моменту зачаття, які найважливіші для позитивної дієтичної експозиції, ваша дієта протягом місяців і навіть років до зачаття, також важлива. Це стосується здоров’я вашої дитини, а також вашого.

Ви вагітні або намагаєтеся зачати? Тоді пропонуємо вам комплексне ведення вагнітності, де ми розділимо з вами всі турботи і переживання, допоможемо своїми знаннями і досвідом.

Джерело: chriskresser.com

Задати запитання

Залиште нам повідомлення і ми відповімо Вам в найближчий час.